Hai la razboi!

Se da un sat: Valea Inzelului. Se gaseste un razboi de tesut, aruncat intr-un colt de magazie. Se convinge o bunica, Mica, sa se aseze din nou in fata razboiului. Astfel, se reinvie o traditie!
Razboiul de tesut e parte din fiinta romancelor. Maiestria tesaturilor, alaturi de alte activitati casnice, dadea odinioara masura calitatilor de gospodina si de nevasta. Razboiul de tesut era nelipsit din orice gospodarie, iar fetele invatau de mici sa teasa panza de ii sau fote, presuri sau covoare. Modelele, transmise din generatie in generatie, se imbogateau cu noi variante doar daca treceau testul acceptarii satului. Un fel de like si share traditional! Acum, razboiul de tesut e din ce in ce mai greu de gasit intr-o casa, iar mestesugul tesutului mai e practicat extrem de rar, doar de catre batranele satelor izolate. Obisnuiti sa ne cumparam hainele repede si oricand vrem de la magazin, nici nu ne vine sa credem ca bunicele noastre CREAU aceste haine cu migala, cu inspiratie, cu mana lor. Unicate. Samburi de traditie. Mesaje spre viitor. Seifuri de cunostinte verificate de generatii de bunici. Simboluri de prosperitate. Ritualuri de fertilitate. Dovezi de harnicie si de pricepere in a aduce in familie frumosul si bunastarea.
Noi nu vrem ca razboiul de tesut sa devina doar o piesa de muzeu, iar tesutul doar o poveste despre ce satisfactie ai cand faci ceva cu mana ta. Noi vrem sa traim atmosfera aceea creativa, sa impletim in panza cantece si glume si povesti de viata si planuri pentru vara urmatoare. Sa ne mandrim cu lucrul facut si plin de personalitatea noastra, de radacinile noastre si de picul in plus ce ne duce mai departe.
Noi vrem ca Mica sa ne invete sa tesem la razboiul de tesut. Si sa ii invete pe copiii vostri, ai celor care veti veni in excursiile noastre din Valea Inzelului.
Mica a repus pe picioare razboiul de tesut, noi am facut o colecta de haine vechi de la prietenii care au rezonat cu aceasta idee si le-am dus sus, in Valea Inzelului. Urmeaza sa ne asezam la lucru, cat mai curand. Chiar in aceasta vara.