Renasterea unei case traditionale din Valea Inzelului, judetul Alba

De cum am vazut casuta asta, ni s-a incalzit sufletul. Frumusetea ei vine dintr-un fel de armonie si mandrie a formelor si a materialelor folosite.
Casa, de 25 metri patrati, are o pivnita mica, ingropata pe jumate in pamant, un hol la intrare, o camera si doua geamlacuri minuscule in camera. Acoperisul de paie se inalta la 4 metri inaltime. Lemnul vechi si paiele acoperisului pastreaza niste mirosuri fantastice, de seva, de proaspat si viu si afumat, toate la un loc.
Am intrebat familia Barluti ce vechime are aceasta casa. Bunica familiei, un pumn de om numai suflet in el, ne-a spus ca nu stie, pentru ca ea acolo o stie dintotdeauna, acolo si-a nascut 4 dintre cele 6 fete si acolo le-a crescut pana si-au luat zborul la scoli si in viata, in orasul de jos.
In acest moment casa e folosita ca depozit. In hol e cuptorul de paine, iar in camera gasesti tot felul de unelte vechi. Iarna, din grinzile acoperisului atarna table de slanina si siruri de carnati. Lemnul peretilor este foarte deteriorat, iar acoperisul are deja spatii mari prin care patrunde ploaia si soarele.
Impreuna cu proprietarii ei, ne-am propus sa refacem aceasta casa, care are mare nevoie de ajutor pentru a nu se prapadi de tot. Si nu doar s-o refacem, ci sa-i onoram frumusetea ingrijindu-ne si de mobilarea ei in mod traditional si bucurand turistii cu posibilitatea de a locui efectiv in ea atunci cand vin in excursiile noastre. Un muzeu viu, care va trai din traditie si din vitalitatea turistilor.
Lucrarile sunt de amploare, de la inlocuirea lemnului peretilor, refacerea acoperisului de paie, remobilarea ei si pana la introducerea curentului electric, a canalizarii si construirea unei toalete.
Imediat cum s-a infiintat, Asociatia Back to Bike a colectat cateva donatii, reprezentand 2% din impozitul pe venit. Anul acesta numarul prietenilor care ne ajuta s-a marit mult si am primit 2% atat din partea celor cu statul de salariati, cat si din partea unor mici intreprinzatori (vezi sectiunea http://back-to-bike.ro/doneaza). Banii sunt livrati de stat catre beneficiari cu o intarziere destul de mare, dar imediat ce ii vom primi vom face primele achizitii de materiale, necesare proiectului. Categoric vom continua sa atragem cat mai multe resurse, financiare, umane, materiale, pentru a inainta cu proiectul nostru de la idee la realitate. Daca vrei sa ne sprijini, ai la dispozitie formulare 200 si 230 in sectiunea http://back-to-bike.ro/doneaza sau contacteaza-ne pentru alte detalii pe contact@back-to-bike.ro. Multumim!