Intre inchisoare si libertate

Va propunem o intoarcere intr-un timp nu foarte indepartat. De fapt, chiar atat de apropiat, incat inca se mai aud zanganetele lanturilor printre soaptele rugaciunilor. E vorba despre Aiud. Despre ce a insemnat inchisoarea de la Aiud in perioada comunista si despre ce inseamna Rapa Robilor acum.

Apoi vom urca in munti, unde oamenii erau liberi. Vom ajunge la Valea Inzelului, un loc in care timpul curge altfel. Aici vom cunoaste o familie de gospodari, le vom asculta povestea de viata, vom vedea vacutele al caror lapte il vom savura, vom manca, fara lista de meniu sau mofturi, tot ce ne va pune pe masa gazda noastra pentru cina si mic-dejunul de a doua zi, mancaruri naturale si preparate in aceasta casa din varful muntilor. Vom vedea si casuta parinteasca veche de 150 de ani, pe care Asociatia Back to Bike, impreuna cu proprietarii ei, si-au propus sa o restaureze si sa o reinvie. Si daca vom mai avea energie, vom pregati si materialul din care bunica familiei ne va arata cum se tese un pres la razboi.

Ne vom intoarce in Cluj a doua zi prin Cheile Valisoarei, un loc in care, odata iesit, iti vine sa te intorci, ca sa il mai vezi o data.

Traseu de 2 zile. In prima zi: Aiud – Rameti – Valea Inzelului. Distanta: 35 km. Se urca de la 300 la 900 m altitudine.

A doua zi: Valea Inzelului – Poiana Aiudului – Rametea – Baisoara – Cluj. Distanta: 85 km. Se

coboara in cea mai mare parte a traseului.

Distanta totala: 120 km

Ora de plecare din Cluj Napoca: se pleaca cu trenul Regio de la ora 07:50 si se ajunge la Aiud la ora 10:01.

Ora de sosire in Cluj Napoca: aproximativ 17:00, a doua zi.

Cazare: in camere cu cate 2 si 3 paturi. Exista buda in curte si o toaleta cu WC si dus la parter.

Important: Scopul excursiilor noastre este de intrajutorare si de sustinere a comunitatilor locale si a traditiilor si mestesugurilor din acestea. In acest sens, se accepta donatii de la participantii la excursii. Pentru aceasta excursie, va sugeram ca donatie o suma minima de 80 de lei de persoana. In acest fel vom recompensa efortul gazdelor de a ne primi, de a ne omeni si de a ne oferi adapost pentru o noapte si vom ajuta la implinirea visului de a reconstrui casuta batraneasca.

Atentie!: Numar limitat de participanti! Exista posibilitate de cazare pentru maxim 10 persoane. Din aceasta cauza trebuie sa stim foarte exact cati mergem. Prin urmare, va rugam sa confirmati participarea in aceasta excursie DOAR daca aveti intentia ferma de a veni cu noi. In cazul in care nu mai puteti veni, va rugam sa ne anuntati din timp (preferabil cu cel putin 3 zile inainte de data excursiei).

Este o excursie accesibila biciclistilor cu o pregatire mai buna, precum si celor de nivel mediu, dar cu dorinta de a explora si de incerca ceva mai mult decat pana acum.

Aveti grija sa va echipati bine, atat voi cat si bicicletele.

Nota Bene: Excursiile noastre pe bicicleta sunt chiar excursii, nu competitii sau antrenamente. Sunt dedicate tuturor biciclistilor care doresc sa petreaca o zi cu miscare, admirand natura si stand de vorba cu prieteni, mai vechi sau mai noi. Pe scurt, se merge intr-un ritm lejer de 10 km/h si se fac pauze de fotografiat, mancat, respirat :) ori de cate ori e nevoie!

Daca credeti ca vi se potriveste aceasta excursie, verificati programarea in calendarul evenimentelor si  inscrieti-va pe formularul de participare. In acest fel vom putea comunica eficient in cazul in care se produc schimbari in eveniment sau apar informatii noi, importante pentru a avea o excursie reusita.

Va asteptam cu drag!

Informare: Aceasta excursie pe biciclete a avut loc deja cel putin o data. Poti vedea cum a fost intrand pe blogul nostru http://excursiicubicicleta.wordpress.com si cautand fie dupa un cuvant cheie (ex: inchisoare), fie cautand articolul „Intre inchisoare si libertate” in sectiunea Excursii / Excursii de mai multe zile.

Filmuletele le puteti vedea si de aici: